Prodeji své nemovitosti můžete pomoci i během prohlídek. Jak na to?

Prodeji své nemovitosti můžete pomoci i během prohlídek. Jak na to?

Často se stává, že lidé prodávají byt či dům, v němž bydlí. Tento prodej může být trochu náročnější než prodej prázdné nemovitosti. Na druhé straně ale stávající členové domácnosti, resp. vlastník, mohou do procesu prodeje více zasahovat, a konečně i pomoci potenciálním kupcům v jejich rozhodování.

Podívejte se na svůj byt z pozice cizího člověka

Než se byt vůbec vyfotí, podívejte se na něj, jako byste tam nebydleli. Jak se jako návštěva budete dívat na povlečení ve své ložnici, nedbale zastlanou postel svého pubertálního potomka, rozestavěný hrad na podlaze herny či sešlapané boty v předsíni?  Nemyslete si, když se fotografie zvětší, je tam leccos vidět. A když přijde makléř byt vyfotit, už může být pozdě. První pomocí pro prodej bytu je řádný úklid, aby fotografie mohly ukázat přednosti bytu, díky nimž se zájemce rozhodne pro osobní prohlídku. 

Spolupracujte na prohlídkách

Prohlídky bytu za účasti členů domácnosti nejsou nic jednoduchého. Zvlášť když jsou doma nejen dospělí, ale i děti, případně domácí mazlíčci. Jestliže váš papoušek hosty pozdraví, může to být úsměvný začátek návštěvy. Ale když se váš psík začne plést pod nohy zájemcům sotva vkročí do dveří, budou se snažit svou návštěvu rychle ukončit. Právě tak tomu může být v případě, že v bytě bude zavánět kočičí záchod, nebo se jím poline cigaretový dým. 

Byt na prohlídku by měl být čistý, voňavý, a pokud možno tichý. Domluvte se s makléřem, aby prohlídky nerozkládal do všech dnů v týdnu. Lepší je soustředit je třeba na jedno dvě odpoledne. Neváhejte obětovat prohlídce i některý den z víkendu. Pro mnoho zájemců je to jednodušší než se uvolňovat ze zaměstnání. A navíc, přes den bývá v bytě lepší světlo, než k večeru. A to zvláště v podzimních a zimních měsících.

Jestliže máte více dětí, těžko je udržíte několik hodin v klidu. Zkuste se domluvit s přáteli či příbuznými, zda by děti nepohlídali. Stejně to udělejte s domácími mazlíčky, o nichž víte, že se rádi „přátelí“ s návštěvami.

Přidejte informace o domu a jeho okolí

I když bude popis vašeho bytu dostatečně podrobný, vše do inzerce napsat nejde. Ani makléř nemusí umět odpovědět na všechny otázky. Ostatně, i kdyby se neptali, právě vaše osobní účast vede k tomu, že můžete zájemcům při prohlídce předat své osobní zkušenosti s bydlením ve vašem domě. Může to být například informace, jak funguje SVJ, jak se organizují shromáždění, které opravy byly v poslední době na domě provedeny a co se plánuje do budoucna. Dobrým signálem může být, když se členové shodnou na opravách a péči o dům. Ale nezastírejte ani problémy, s nimiž se při komunikaci v SVJ setkáváte.

Zvláště ve větších obytných celcích často dochází k třenicím, a pokud je před vámi větší investice, například oprava střechy, výměna elektrického vedení a podobně, informujte o tom zájemce. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, které je může po nastěhování čekat v podobě komplikací při rekonstrukci nebo zvýšení poplatku do fondu oprav.

Máte-li čas a je vhodné počasí, vezměte zájemce na krátkou procházku po okolí. Když budou pátrat sami či se dívat na mapě, nebude to takové, jako když je provedete sami. Ukažte jim, kde nakupujete, kam chodí vaše děti do školy, kudy do přírody, za kulturou i kam je možné si skočit na drink. I to  může být podstatným argumentem, který povede k rozhodnutí si koupit právě váš byt.

Jestliže jste svěřili prodej svého bytu profesionálnímu makléři, nechte ho, ať celou prohlídku vede on. Nicméně buďte k dispozici a odpovídejte na dotazy, na které makléř nezná odpověď. Vyzvedněte přednosti bytu, domu i okolí, ale nezastírejte nedostatky. Někdo hledá klid, někdo městský ruch a aktivitu. Takže co je pro někoho nedostatkem, může být pro jiného přínosem.

Zdroj: realitymorava.cz

Markéta Vašatová
06. květen 2024

K tématu vám ochotně sdělí více informací Bc. Markéta Vašatová

Markéta Vašatová
Odesláním tohoto formuláře dáváte souhlas se zpracováním vašich osobních údajů.
Neplatný vstupNeplatný email{captcha:validation}Neplatný vstup